Wandelen bij Hveragerði door Reykjadalur naar de hot springs - Rondreis door IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map iconReykjadalur GPX tracklogReykjadalur KML tracklog

De laatste wandeling van onze tweede rondreis door IJsland rijden we door het dorp Hveragerði naar de parkeerplaats. Hveragerði ligt ongeveer op een uur rijden afstand van Reykjavik. We willen vandaag een wandeling lopen door Reykjadalur naar de hot springs. Deze populaire wandeling staat in alle wandelgidsen en ook wij zijn wel benieuwd naar de felle kleuren. Reykjadalur is een geothermisch actief gebied wat zich direct uit als je naar de parkeerplaats rijdt. Overal komt rook uit de bergen met de bijbehorende zwavel geuren.

Op de parkeerplaats besluiten we onze regenbroeken in onze tas mee te nemen. Het is nu nog redelijk weer, maar gezien deze vakantie, kan dat zomaar omslaan in regen. We wandelen langs de verschillende pruttelpotten omhoog richting Reykjadalur. Het asfalt pad wordt een breed zandpad. We wandelen langs de vallei tussen een hoop mensen die er naar toe wandelen voor de hot springs. We dalen wat af waar we de eerste slechte stukken in het pad tegen komen. We hebben veel wandelpaden gezien, maar deze is wel heel erg slecht. We hebben medelijden met de mensen op hun witte linnen schoentjes. Mensen die terug komen wandelen hebben modder tot kniehoogte zitten. We wandelen verder en steken een paar hele slechte stukken wandelpad over.

Langs de bergwand wandelen we langs de geothermische bronnen, pruttelend in hun glorie met een geweldig kleuren spektakel. Bovenwinds is de geur wat onaangenaam, maar de mooie kleuren en het gepruttel maakt het goed. We wandelen verder en zien de eerste toeristen in de rivier dobberen. We kunnen ons voorstellen dat het ontzettend lekker is, maar voor ons hier geen optie. Over een slecht wandelpad wandelen we verder naar het eind van Reykjadalur. De meeste toeristen zullen niet weten dat daar een ontzettend schattige waterval zit. Ook zijn de pruttelende potten gewoon gaaf om naar te staren.
Gezien het wandelpad aan de ene kant van het Reykjadalur slecht is, besluiten we aan de andere kant van Reykjadalur terug te wandelen. Op de camping gaat dit nog redelijk goed, maar het pad is al snel net zo slecht, of zelfs slechter, dan aan de andere kant. We zien spectaculaire kleuren van bacteriën en schimmels aan de stenen. We hebben nog nooit zulke felle kleuren gezien! We zoeken het pad terug en hebben moeite om hem te volgen. Deels staat het pad onderwater en wordt, denken wij, niet onderhouden. Door de grote hoeveelheid regen voor wij de wandeling door Reykjadalur wandelden, is het wandelpad eigenlijk onbegaanbaar. We steken de Reykjadalur weer over en komen op het betere stuk van het wandelpad terug naar de parkeerplaats. Op de parkeerplaats staat een klein koffiehuisje wat open was toen wij er waren. We hebben er heerlijk koffie gedronken met zelf gebakken taart!

Het Reykjadalur is ontzettend mooi en voor de liefhebber biedt het de hot springs. Wie van de natuur houdt, kan zijn hart ophalen aan de vele bijzondere kleuren van het geothermisch gebied. De wandeling is voor ieder te doen die goede waterdichte schoenen aan heeft. Na een natte periode kan het wandelpad erg slecht zijn, gezien ze er ook met paarden overheen gaan. Vanaf Reykjavik is Reykjadalur ongeveer een uur rijden.

Lengte: 10 km
Hoogteverschil: 200 m

Gallery iconTop iconReykjadalur GPX tracklogReykjadalur KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy