Selfoss - Kerið - Seljalandsfoss - Skógafoss - Reynisfjara - Rondreis in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map icon

Vanaf Selfoss rijden we via de 1 naar Vík op IJsland. Hemelsbreed is dit een afstand van ongeveer 110 km. Omdat we al vroeg vertrokken zijn hebben we de hele dag de tijd om onderweg de nodige attracties te zien. Zo komen we onderweg langs een aantal watervallen, kraters en gletsjers.

Als eerste stoppen we bij een kleine krater Kerið 60 kilometer boven Selfoss op IJsland aan de 35. De Kerið ligt vlak aan de snelweg en is een makkelijke stopplaats om even te lunchen. De vulkaan is ongeveer 3000 jaar geleden ontstaan en is een explosiekrater. De Kerið krater is onderdeel van een kratercomplex Tjarnarhólar. De vulkaan is 55 meter diep en heeft groen water.

De stad Selfoss is een goede gelegenheid voor rondtrekkende toeristen om even boodschappen te doen. Er zijn verschillende grote supermarkten waaronder de Bonus, die voor IJslandse begrippen redelijk goedkoop is.

De volgende stop is de waterval Urriðafoss op IJsland. Een redelijk onbekende waterval, maar eentje die zeker het bezoeken waard is. Net voor de brug sla je een gravel weg in en na een paar minuten ben je op de parkeerplaats. Omdat langs deze waterval ontzettend veel water komt, wilde men hier een krachtcentrale bouwen. Hierdoor zou de waterval verdwijnen. Na veel protest is besloten af te zien van de bouw van de krachtcentrale.

Een bekendere waterval waar we langs komen is de Seljalandsfoss op IJsland. Een kleine maar ontzettend hoge waterval. Het water valt van 65 meter hoogte naar beneden langs de voormalige kustlijn van IJsland. Het pad langs de achterkant van de Seljalandsfoss waterval maakt een bezoek extra leuk. Hier begint ook de weg naar Þórsmörk en, een klein stukje terug, de weg naar Landmannalaugar op IJsland. Als het mogelijk was geweest waren wij zeker naar het Þórsmörk gebied gegaan. Landmannalaugar is bekend om het rhyolietgesteente. Helaas waren beide wegen nog afgesloten in verband met sneeuw of water. Als wij ooit weer op IJsland komen, zal dit zeker op ons programma staan!

Als we verder rijden wordt het weer beduidend minder. Tegen de tijd dat we bij de Skógafoss op IJsland aankomen, staan we in de regen. In het restaurant drinken we een kopje koffie in de hoop dat het in ieder geval droog wordt. We willen graag een stuk langs de waterval omhoog lopen, maar in de regen en de wolken is het uitzicht niet geweldig. Uiteindelijk hebben we geluk en is het de dag erna schitterend mooi weer. En we wandelen langs de Skógafoss op IJsland naar boven en hebben een geweldig uitzicht over de natuur van IJsland.

Als het 's avonds iets opgeklaard is, rijden we richting Vík. We nemen de weg 215 naar de kust naar de basalt grotten Reynisfjara. We maken een kleine wandeling op het zware strand en hebben uitzicht op Dyrhólaey. Dyrhólaey stond ook op ons verlanglijstje, maar vanwege het broedseizoen van verschillende grondbroeders is het niet toegestaan het gebied te betreden.
We overnachten in de buurt van Vík op IJsland.

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy