De Frank Slide en de Crowsnest Pass - Canada

Canada vlag
Gallery icon
Map icon

14-daagse autorondreis Wildernis van de Westkust
Prachtige hotelrondreis, waarbij u de Sunshine Coast en Vanc...

www.bbi-travel.nl

15-daagse single groepsrondreis West-Canada
Ga met ons mee op verkenning in de 'Far West'. Van de mooist...

www.anwb.nl
Meer rondreizen in Canada

Vandaag rijden we van Waterton National Park naar Fernie. Over een afstand van ongeveer 150 kilometer komen we veel leuke en mooie plekken tegen. De wegen in Canada, en zeker in British Columbia zijn erg goed te rijden. De meeste wegen zijn tweebaanswegen, maar bij passen is er vaak inhaalstroken om langzamer verkeer en vrachtwagens in te halen.

Omdat er onderweg veel te zien is, waaronder Franks Slide en Crowsnest Pass, vertrekken we vroeg vanuit onze B&B bij Waterton National Park. We rijden terug naar de snelweg 3, de Crowsnest Highway. We nemen een kleine d-tour van de Crowsnest Highway om een waterval in de Crowsnest River te bekijken. We slaan af richting Lundbreck en bij een kampeerterrein parkeren we onze auto en wandelen een klein stukje naar de Lundbreck Falls waterval toe. Na een korte stop om even de benen te strekken rijden we verder richting de Lundbreck terug naar de Crowsnest Highway.

Deze weg blijven we volgen tot we bij Frank Slide aankomen. Dit uitzichtpunt is niet te missen en we parkeren onze auto op de parkeerplaats langs de weg. Bij het dorpje Frank is in 1903 een stuk berg naar beneden gekomen van de Turtle Mountain. Tijdens deze bergverschuiving werden honderden huizen, een spoorweg en een autoweg vernield. Ook werden mijnwerkers ingesloten in de mijn omdat de kalksteen de ingang van de mijn blokkeerde. Als je op de parkeerplaats staat wordt zichtbaar hoeveel kalksteen naar beneden is gekomen. Ook is het ongelofelijk hoe ver de kalksteen van de Turtle Mountain de vallei ingekomen is. Om een volgende slide te voorspellen is de Turtle Mountain momenteel uitgerust met meetapparatuur om de bewegingen in de berg te meten. De bergverschuiving werd onder andere veroorzaakt door de kalksteen laag bovenop een zwakkere steenlaag. Door bevriezing van water in de winter zijn grotere scheuren ontstaan en waarschijnlijk door het mijnen van de berg is een deel van de Turtle Mountain gaan schuiven. Er is een informatiecentrum over Frank Slide en de mijnwerkers die er toen leefden. Het bezoekerscentrum heeft ook een zeer mooi uitzicht over de uitgestrekte Frank Slide.

Nadat we het bezoekerscentrum bezocht hebben rijden we verder richting Crowsnest Pass. Bij Crowsnest Pass aangekomen stoppen we op verschillende parkeerplaatsen langs de weg om de omgeving goed te bekijken. We hebben een prachtig uitzicht over de Crowsnest Mountain en de droge prairievelden. We rijden door de mooie natuur verder naar Crowsnest Lake. Op de parkeerplaats houden we een verlate lunchpauze voor we verder rijden naar Fernie. Een geslaagd dagje rijden door een bijzonder stukje Alberta en British Columbia. Ergens halverwege de reis komen we een bordje tegen wat ons verteld dat we onze klok een uur terug moeten zetten. We hebben vandaag een uurtje extra gekregen! Canada kent verschillende tijdszones tussen Alberta en British Columbia, dus let op als je een reis door west-Canada maakt.

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy